At købe en kilt betragtes af mange som lidt af en videnskab. Det er det ikke. Men det er naturligvis anderledes end at købe et par bukser eller shorts.
Og så er en kilt dyr, siger man. Det kan den være. Endog meget dyr. Det forlyder, at da Madonna i 2000 blev gift med Guy Ritchie, var han i kilt, og hans udstyr skulle have kostet 40.000 kroner. Mange penge er som bekendt ingen garanti for idel lykke, og parret er for længst gået hver til sit.
Langt mindre kan da også sagtens gøre det. Det hele afhænger af, hvad du vil bruge din kilt til.
Når du andre steder kan læse, at din kilt helst skal være håndsyet i den bedste tartankvalitet og absolut 8 yard og i 16 oz. ren ny uld og selvfølgelig også koster derefter, skal du tænke på, at skotter
først og fremmest ser kilten som en del af deres festtøj. Det skal du næppe bruge den til. Derfor skal du starte i den anden ende. For dér er DIT udgangspunkt. For dig er en kilt
casual-only eller
casual-first. Og
det behøver ikke koste en formue.
Til casual-only brug kommer du ganske langt med en kilt, syet i Pakistan, og som koster omkring £60. Vil du gå lidt videre og endda kunne bruge kilten, når du inviterer din elskede på Michelin-restaurant eller i Operaen eller Koncerthuset, rækker en kilt til under eller omkring £250 fint, og så er den syet til dig i Skotland efter dine mål.
Begge typer kilt er perfekte til indkøb i Lyngby Storcenter, til en tur i Dyrehaven, langs den jyske vestkyst eller på ARoS eller Louisiana.
Nogle af mine første kilte købte jeg fra et, desværre for længst ophørt, firma i Glasgow. Tartan Wear Direct hed det. Det er cirka 20 år siden. De første kostede £39, den sidste £42,50, og de var meget billige også dengang, hvor de, der syede og solgte dyre kilte, hårdnakket påstod, at den slags kilte ville falde fra hinanden på no time. Det siger de stadig. Mine er af fremragende kvalitet. Jeg bruger dem stadigvæk meget hyppigt. De er ikke til at slide op!

En af de kilte, jeg bruger oftest og en af de billigste. Holyrood tartan. Den kostede £39 hos Tartan Wear Direct for cirka 20 år siden. Billedet er fra en ferie i Spanien i 2019.
Det er ikke en kilt, jeg ville bruge i Operaen eller Koncertsalen, men dér ville jeg heller ikke komme i shorts eller jeans. Og den kan med lethed erstatte dem. Med hensyn til yardage snød TDW lidt på vægten. Den blev solgt/købt som en 4-yard kilt, men rent faktisk er det en 3-yard, Det fandt jeg først ud af mange år senere ved at måle den. Men det ændrer ikke på mit syn på den. Hellere kvalitet end kvantitet.

En skræddersyet kilt i Holyrood tartan, 5 yard 13 oz. ren ny uld. Prisklasse £200-£230. Rom 2018, Trevi Fontænen. Denne kilt har været i Koncertsalen flere gange.
Med hensyn til priser, kan du efter Brexit dog ikke bare tillægge fragt og gange med kursen. Men derom lidt senere.
.
Lad os få målene på plads
Inden du får nogle gode steder at handle, skal du lige have styr på dine mål. Det gælder, uanset om du ønsker en færdigsyet kilt eller en skræddersyet. Forskellen er, at går du efter den billige kilt, skal du kun finde din livvidde og tage stilling til, om du kan bruge en kilt, der er 24” eller 61cm lang. 24” er standardlængden på kilte.
Hvis du vil have syet kilten specielt til dig, skal du oplyse livvidde, hoftevidde, kiltlængde og sikkert din egen højde og
måske fell-længde.
De måler i tommer (inch)
Selvom metersystemet for længst er indført i England, bruges de gamle engelske mål konsekvent i forbindelse med kilte. Men det samme gælder jo for mange jeans, vi køber i danske butikker.
1 inch = 1" = 2,54 cm; 1 foot = 1’ = 12 inch = 30,48 cm; 1 yard = 36 inch = 91,44 cm.
Livvidde - waist size
Konfektionssyede kilte dækker typisk over flere livvidder, fx 32-34, 34-36, 36-38, 38-40 inch osv.
Færdigsyede kilte kan derimod bestilles i præcis din livvidde (men den vil syadig kunne spændes ind og ud).
Regn IKKE med dit buksemål!
Mange tøjfabrikanter bruger "venlige" mål for at please kunderne. Jeg kan således bruge Tommy Hilfiger jeans i 32", men skal have kilt i størrelse 36". Forskellen er 10 cm!
Mål livvidden dér, hvor kilten skal sidde. Inden du lægger dig fast på livvidden, skal du også læse afsnittet om kiltlængden nedenfor.
En kilt lukkes med remme og spænder. Derfor er der lidt at give og tage af – i modsætning til bukser. Hvis du ligger mellem to livvidder, så gå en livvidde ned, hvis du køber en færdigsyet kilt.
Hvis det nu går helt galt med taljen
En kilt, der sidder for løst i taljen, kan som regel reddes ved at flytte spændet (eller spænderne) på højre side lidt længere ind på stoffet (op til 5 cm er ikke noget problem) og remmen på underste forstykke tilsvarende længere ind.
Det er imidlertid ikke alle skrædderier/systuer, der vil sy i læder. Det kan deres maskiner ikke klare, siger de.
Milano Skrædderi og Renseri på Købmagergade i København kan og vil gerne.
Hvis kilten omvendt ikke længere kan lukkes, kan man købe
kilt extenders - korte remme. Men de virker lidt bøvlede, og overlapningen af forstykkerne bliver hurtigt for lille.
Derfor er det bedst at måle rigtigt - og holde vægten. Ikke mindst hvis den skulle være for opadgående.
Hoftevidde - hip size eller seat size
På de billige, færdigsyede kilte er hoftevidden en funktion af livvidden, men hvis du bestiller en kilt efter mål, skal du også angive din hoftevidde. Det er et løst mål, taget på dit bredeste sted.
Længde på kilten - kilt length
En kilt sidder traditionelt højt, dvs. omkring navlen - din naturlige livvidde - og det er normalt derfra, man vil måle længden. Men en casual kilt kan også sidde lavere, fx som dine jeans. Det giver i praksis en forskel eller tolerance på omkring 2” = 5 cm.
Det er lettest at tage udgangspunkt i standardlængden på 24" = 61 cm. Målet er fra top til bund. Prøv med et bælte og et viskestykke eller et håndklæde, bukket til den længde foran et stort lodretsiddende spejl. Du skal stå to-tre meter fra det og uden at bøje dig forover.
Har du en lang selfie-stang, er det måske lettere at bruge den. Din smartphone skal blot være i knæhøjde, og du skal kunne stå helt oprejst, fx op ad en væg.
Et normalt kamera med selvudløser, eller bedre remote control, i knæhøjde kan også anvendes.
Hvis du vil bruge et bredt bælte (og det vil du nok), skal du kalkulere med, at overkanten af kilten automatisk kommer til at sidde et par centimeter højere.
Sælgerne, der åbenbart ikke gider have færdigsyede kilte på lager i flere længder, påstår, at 61 cm kan bruges af 95% af alle mænd. Når det gælder dyre kilte, kan målene - pudsigt nok - ikke tages præcist nok, hævder de selvsamme. Men er du 180-185 cm høj, passer 24 inch sandsynligvis.
Kilten må under ingen omstændigheder dække hele knæet. Heller ikke selvom det er en tendens, der er ret udbredt, især i USA. Den må heller ikke slutte væsentligt over det.
Den ”korrekte” længde er fra midten af knæskallen til max 1 tomme eller små tre centimeter over knæet.
De billige kilte har en søm og kan derfor lægges op, men med 8 yard - 7 meter - kan det godt være, at det koster noget mere end for et par bukser (eller en nederdel). Priser varierer meget på danske systuer.
Kilte i uld har normalt ingen søm forneden
(selvage). Skal de gøres kortere, skal det derfor ideelt set ske fra oven, og det vil næppe kunne betale sig, da kilten bogstavelig talt skal skilles ad. Men jeg har kilte i uld, der er leveret med en søm forneden, så det kan lade sig gøre, selv med kraftigt 16 oz. klæde. Men så skal den nok være meget for lang, for at det går.

For lang. Kilten dækker hele knæet. 24,5"

Det absolut længste. Kilten går til midten af knæskallen. 24".

For kort. Holyrood tartan. 21". Jeg har tre kilte i denne tartan. Denne er den korteste.

Samme kilt placeret lavere, men stadig til den korte side.
Min foretrukne længde, lige over knæskallen. 5 yard 13 oz. kilt syet efter mål. Isle of Skye tartan, 22,5".
Cadiz ved den spanske Atlanterhavskyst en tidlig morgen i maj.
Uvidenskabelig tommelfingerregel
Flere kilt shops giver anvisninger på eller indikationer af "rigtig" kiltlængde. Noget tyder på, at de simpelthen regner med en tredjedel af mandshøjden, og at de går efter, at kilten skal gå til lidt over midten af knæet og sidde i taljen.
Hvis du er gennemsnitligt proportioneret, kan du finde din kiltlængde i hele tommer ved hjælp af følgende formel:
Kiltlængde i tommer = din højde i cm / 7,62
Vælg nærmeste hele tal for en kilt, der går til lidt over midten af knæet og sidder i taljen.
Skal kilten gå til toppen af knæet, trækkes 0,5 tomme fra.
Skal den gå til cirka en tomme over knæet, trækkes 1,5 tommer fra.
Skal den sidde lavt, trækkes 1 tomme (yderligere) fra.
Men tag det for, hvad det er. Intet erstatter et godt målebånd.
Jeg selv foretrækker en kilt, der er til den korte side, også selvom jeg derved bryder nogle regler. Mange kiltshops opererer ikke med halve tommer.
Din egen højde - wearer's height
De fleste kilt makers spørger også om din højde (i feet og inch).
Jeg er 176 cm høj. Det er først 5 feet = 152,4 cm. De resterende 23,6 cm/2,54 = 9 inch (og lidt til). Med andre ord 5'9".
Det er for at tjekke, at din længdeangivelse på kilten ikke er helt hen i skoven. I virkeligheden er tommer ikke nogen særlig præcis indikator, når mindste intervaller er 2,54 cm, og nogle i øvrigt har korte, andre lange ben.
Men er du to meter høj, (6'7") og bestiller længden 20", vil du sikkert blive spurgt, om du nu også virkelig ønsker en lårkort kilt.
Og så måske et mål til: fell
Hvis du får taget mål til en kilt hos en dyr kiltmaker, er det helt sikkert, at han tager dette mål. Men ingen steder, hvor man køber mellemklassekilte, spørger de efter det. Derfor er det lidt underligt, at man gør det på websider for billige, skræddersyede pakistanske kilte. Men om dem senere. Fell er længden på det stykke af kilten bagpå, hvor læggene er syet ind. Det går fra toppen af kilten til det sted, hvor man er bredest, dvs. hvor hoftemålet, hip size eller seat size er taget. Det er for de flestes vedkommende 1/3 af den korrekte kiltlængde, hvis kilten sidder i den naturlige talje. Det vil derfor typisk være 7-8".
Hvis du ikke skriver noget, er de alle de billige leverandører enige om, at målet er 6", og det er nok også godt nok.
På de allerbilligste kilte sparer man tit at sy læggene ind. Derfor har de ingen fell. Eller det måler kun de ca. 3 tommer, som bæltet dækker over.
Skriv dine mål ned på et stykke papir. Du er nu klar til at bestille en kilt.
Hvordan køber du en kilt?
Du kan tage en tur til Edinburgh (når Corona er blevet til historie) og forsøge at finde en færdigsyet kilt i en af de mange kiltshops, der findes på især Royal Mile, men mest sandsynligt er det, at du bestiller den online.
Om at handle kilt på nettet
Hvis du køber kilt fra Skotland, slipper du, på grund af frihandelsaftale mellem EU og UK for at betale told, uanset prisen, dog forudsat at varen er produceret i UK. Under alle omstændigheder er det blevet dyrere og mere kompliceret end før Brexit. Således skal den britiske moms på 20% trækkes fra, før du betaler. Til gengæld skal du så i Danmark betale dansk moms af varepris og fragt. Og der skal udfyldes diverse toldpapirer, og for det arbejde skal du betale et såkaldt importgebyr til den speditør, der varetager forsendelsen. Det kan være PostNord eller et andet firma. Prisen afhænger af speditøren, men regn med 160-200 kroner.
Hvis du køber en kilt til £200, skal forhandleren trække momsen fra, og han charger dig derfor £160 for kilten plus sandsynligvis omkring £15 for fragt, altså £175. Med en kurs på 9 kroner bliver det cirka 1.600 kroner. Af dem vil staten have 25% moms = 400 kroner og speditøren 200, antager vi. Din kilt har derfor kostet 2.200 kroner, når den leveres til dig.
Momsforskellen betyder ikke så meget på det beløb, men importgebyret gør. Brexit har gjort kilten cirka 250 kroner eller små 14% dyrere.
Handler du uden for EU, fx i USA, skal du betale told, hvis varens pris overstiger 1.150 kroner (pas på kursen, hvis du er tæt på grænsen). Toldsatsen på en kilt er 12% af både kiltens pris og af fragten, som er vildt dyr fra USA. Dertil kommer dansk moms af det hele plus importgebyret. Og i USA er der ingen moms at trække fra som i England.
Hvor køber du så en god kilt?
Der er mange muligheder, og jeg kender naturligvis langt fra alle. Men nogle har jeg handlet med, og nogle har jeg læst om. Andre ser, baseret på sortiment og design af hjemmeside ud til at kunne levere value for money.
Færdigsyet kilt fra Skotland
Den er med stor sikkerhed syet i Pakistan.
En kilt i 8 yard heavyweight i
god pv-kvalitet koster £60. De fleste tartans er designet af Kilt Society. Dermed kan du aldrig "genere" nogens "ejendomsret" til en bestemt tartan.
Fragt til DK cirka £15. Leveret, tillagt afgifter, koster kilten så omkring 900 kroner.
KiltSociety har den nok bedst fungerende hjemmeside i branchen.
Ejet af de i branchen berygtede Gold Brothers (især fordi de sælger billigt), en indisk familie, som driver flere butikker i Edinburgh. Jeg har købt adskillige kilte hos dem, og kvalitet og kundeservice har været upåklagelig. Desværre tilbyder de ikke længere kilte syet efter mål.
De har billige færdigsyede kilte på 8 yard, 16 oz. i 10-11 forskellige tartans. Priserne cykler op og ned mellem £45 og £60.
De har også 5-yard kilte til omkring £35. De skulle være af samme kvalitet som 8-yard kiltene, og hvis det er korrekt, kan de absolut anbefales. Jeg vil til enhver tid foretrække 5 yard frem for 8 yard, alt andet lige.
Jeg har ikke egne erfaringer.
Deres færdigsyede kilte i 5 yard koster £32 og 8 yard £50.
Kilt syet efter mål i Pakistan
I disse år vokser en skov af små firmaer op, som sælger ekstremt billige kilte, syet efter mål. De kommer fra Pakistan. I den nordøstlige del af landet er der en by, der hedder Sialkot. Det er en tøjby. Og mange virksomheder her fremstiller kilte, som de sælger til kiltshops rundt omkring i verden (busines-to-business). Men nogle har åbenbart fået den ide, at de kan springe det fordyrende mellemled over og sælge direkte til private kunder (business-to-consumer). Det udnytter de ved at tilbyde kilte, syet efter individuelle mål. Prisen er typisk omkring £40 eller omregnet 360 kroner. Sandsynligvis sendes de direkte fra Pakistan, hvorfra fragten er lav. Også selvom nogle af dem tilsyneladende har firmaadresser i EU.
Da de kommer fra tredjeland, skal man nok kalkulere med, at staten tillægger moms, og at der skal betales importgebyr. Told bliver der ikke tale om, da værdien er under 1.150 kroner. Med det hele slipper du nok under 700 kroner.
Er disse kilte pengene værd? Ingen anelse. Stofkvaliteten
kan være et problem på billige kilte. Især hvis det er en blanding af uld og PV, fordi det tit fnuldrer. Ren PV er langt bedre. Men genialt er det under alle omstændigheder med billige kilte, syet efter mål.
Et par links til nogle med adresser i EU:
Schottenrock (Kilt and More) (Tyskland) og
Scottish Kilts (Frankrig). Sidstnævnte er sandsynligvis en amerikansk virksomhed med mange "filialer", herunder i Frankrig.
Kilt syet efter mål i Skotland
Skal det være en kilt, syet efter mål, vil jeg anbefale:
En stor kilt shop med godt ry. De sælger ikke importerede kilte, men for £135 kan man få deres 5-yard
Scotweb Essential Casual Kilt. Det er en skræddersyet kilt i polyviskose fra et britisk væveri, formentlig Marton Mills, og det ligner et rigtigt godt tilbud. Især, da de også sender fragtfrit til EU. Desuden kan kilten maskinvaskes.
Med britisk moms fratrukket, og dansk moms plus importgebyr tillagt, lander vi på godt 1.400 kroner.
Clan.com sælger naturligvs også kilte i ren ny uld. De fås fra ca. £200 og opad og i både 5, 7 og 8 yard.
Jeg har ikke egne erfaringer. Velfungerede hjemmeside.
Min anbefaling
Det kan være en god ide at starte med en billig kilt. Den er jo, når alt kommer til alt, mest til lidt sjov og anderledes in-between brug. Hvis interessen vokser, kan du blot supplere med en dyrere, og du kan altid finde anvendelse for din billige, færdigsyede kilt.
Ekstra fordel: Passer den trods alt ikke, kan du få den ombyttet eller dine penge igen. Og den kan være god at tage udgangspunkt i, størrelsesmæssigt, når du skal bestille din næste kilt.
Ulempen ved de fleste færdigsyede kilte er, at de næsten altid er 8 yard. Jeg synes, det er i overkanten med så meget stof. Og så længden på 61 cm.
Det kunne godt få mig til, også som førstegangskøber, at ofre lidt mere og i stedet satse på den skræddersyede polyviskose kilt fra Clan.com til 135 britiske pund. Men er du et par centimeter højere end mine 176 cm, passer de 61 cm sikkert fint.
Jeg har ikke selv
Essential Casual kilten fra Clan.com, men har kun hørt positivt om den.
Derimod har jeg en casual kilt fra
USA Kilts. Den lukkes, som tidligere nævnte Sport Kilt, med Velcro, men er formentligt syet af samme PV som Clan-kilten og ellers af tilsvarende kvalitet. Den er i udgangspunktet lidt billigere end Clan-kilten, men på grund af højere fragt og ingen moms at trække fra i USA, bliver den små 200 kroner dyrere. Og hvis der også skal betales told - den ligger tæt på 1.150 kroner-grænsen - ryger der yderligere næsten 200 kroner på. Den er en aldeles fremragende kilt, men skulle jeg købe en ny, ville jeg nok vælge Clan-kilten, der har remme og spænder og er lidt billigere. Men det ville være en svær beslutning.

Amerikanske USA Kilts Casual. American Heritage tartan. Den er nok meget lig Essential Casual kilten fra Clan, men på grund af afgifter bliver den dyrere. Hvis du vil rejse i kilt med fly, skal du vælge USA-kilten, fordi den er uden metaldele. Det skal du også gøre, hvis du vil have din kilt i American Heritage tartan. Den er designet og registreret af ejeren af USA Kilts, Rocky Roeger. Øresund mellem Strandmøllen og Tårbæk.
Du kan også vove pelsen og bestille en skræddersyet fra Pakistan. Det kan sagtens tænkes, at den i kvalitet matcher de færdigsyede fra de sædvanlige kilt shops. Og så er den som udgangspunkt en 5-yard kilt.
Hvad får du ved at betale ekstra for en kilt, syet efter dine mål i Skotland?
Du er sikker på at få en fin tartankvalitet, hvad enten det drejer sig om ren ny uld eller PV. Den er syet med langt større præcision end en billig kilt fra Pakistan. Det gælder især læggenes tilpasning til tartan-mønstret. Du vælger frit, om den skal være i 5 eller 8 yard. Og der er masser af tartans at vælge imellem. Alt det kan bestemt være nogle pund ekstra værd.

KiltSociety Essentials 8 yard, heavyweight PV, Persevere Thistle Blue tartan, £60. Ravnholm skov.

Heritage of Scotland Gents Full De Luxe Kilt, 8 yard, heavyweight PV, Heritage of Scotland tartan, ca. £60. Overfarten Helsingør-Hälsingborg.

Skræddersyet kilt, 13 oz, 5 yard ren ny uld. Gunn Ancient tartan. Ved Nakkehoved fyr i Gilleleje.
De fleste af mine kilte er af den type. Prisniveau £200-£250, afhængig af tartan og kilt shop.
Køb ikke for billigt!
Jeg har for et par år siden købt en rigtig billig kilt, mest af nysgerrighed efter at se, hvad man kan få af kilt for under £25.
£16,95 kostede den. Hvis du havde livvidde som en pre-teenager. I min størrelse var prisen 22,95, lige omkring 200 kroner, men stadigvæk uhørt billig og næsten for godt til at være sandt. Det er det også. Det drejer sig om en såkaldt
Value Kilt fra engelske Tartanista.
Jeg har før handlet med dem og fået god value for money. Men denne kilt er uden sammenligning og med kæmpe afstand den værste, jeg nogensinde har været i nærheden af.

Loddent forstykke efter få ganges brug.

Tartanista burde advare potentielle kunder mod nogensinde at bruge sporran sammen med denne kilt.

Den midterste sporran-strop bev hurtigt ude af stand til at holde noget.

Remmene er ikke syet forsvarligt på. Brug ALTID bælte til denne kilt!

Spændet til nederste (heldigvis) rem er ved at falde af.

Sjusket syning også på indersiden.
Det smarte ved denne kilt er, at den kan fås i tre længder. Det usmarte, at den så helt og aldeles er en non-value kilt.
Det kan godt undre, at Tartanista stadig har den i sortimentet.
At den har fået gode skudsmål på deres hjemmeside kan undre endnu mere. De pågældende må lige være vågnet op efter at have ligget i dyb coma eller have fået sat pistolen for panden.
På Tartanistas hjemmeside ser kilten pæn ud. Min længst afdøde far altid sagde: "Papir er taknemmeligt". Med skærme er det ikke anderledes.